Go to...

Saopštenje za javnost

                U vezi sa prekinutom utakmicom 24. kola PFL PFS Doboj, između FK Crkvina i FK Rudar, koja je odigrana 21.05.2017. godine u Crkvini, FK Rudar Stanari se obraća sljedećim Saopštenjem.

                Do prekida navedene utakmice došlo je nakon pogrešne procjene i nepravedno dosuđenog kaznenog udarca u korist domaće ekipe, u 5. minuti nadoknade drugog poluvremena pri rezultatu 2:2, nakon čega su igrači FK Rudar Stanari burno reagovali i u znak protesta napustili teren.

U Zapisniku sa navedene utakmice, koji je dostupan u informacionom sistemu Comet, iznijet je niz nepotvrđenih informacija, koje su nažalost, krajnje neprofesionalno i bez provedenog disciplinskog postupka, prenijeli različiti medijski portali uz niz senzacionalističkih naslova. Naime, nije bilo fizičkog nasrtaja na glavnog sudiju utakmice kako je navedeno u samom Zapisniku. Niz sudijskih odluka na štetu FK Rudar od kojih je posljednja dovela do prekida utakmice, je ispraćen verbalnim protivljenjem i nezadovoljstvom od strane igrača FK Rudar. Glavni sudija utakmice, kao učesnike navodnog fizičkog sukoba je naveo nekoliko igrača FK Rudar. Igrači i predstavnik kluba su energično verbalno reagovali na nepravednu odluku, a odmah zatim zajedno sa ostatkom ekipe napustili teren. U samom Zapisniku delegat utakmice nije potvrdio izjavu glavnog sudije.

Od samog početka utakmice glavni sudija nije sankcionisao veoma grube prekršaje igrača domaće ekipe, pri čemu je neujednačen kriterijum naročito došao do izražaja u prvom poluvremenu kada je igrač FK Rudar dobio žuti karton zbog šutiranja lopte nakon sudijskog zvižduka, a samo nekoliko minuta kasnije u istoj situaciji se našao igrač domaće ekipe kada glavni sudija nije reagovao i poptuno se oglušio na proteste igrača FK Rudar. Predstavnik FK Rudar je nekoliko puta dolazio do delegata utakmice i iznosio zamjerke na način vođenja utakmice od strane glavnog sudije, ali delegat nije našao za shodno da navedene primjedbe unese u Zapisnik. Takođe, iz Zapisnika je izostao i detalj sa sredine drugog poluvremena kada su navijači domaće ekipe na kratko prekinuli utakmicu upotrebom pirotehničkih sredstava. Naime, na teren je bačena petarda koja je eksplodirala pored igrača, što je glavni sudija utakmice u potpunosti zanemario. U drugom poluvremenu je došlo do samopovređivanja igrača FK Rudar što je glavni sudija utakmice ispratio sa podsmjehom, i tako izazvao dodatno ogorčenje igrača FK Rudar.

Niz navedenih događaja, za koje smatramo da su svjesno činjeni na štetu FK Rudar, ne može poslužiti kao opravdanje za verbalno protivljenje i burne reakcije igrača FK Rudar, međutim imajući u vidu način na koji je glavni sudija vodio utakmicu  od samog početka stiče se utisak da je postojala očigledna namjera da se ošteti ekipa, a tome u prilog ide i Izvještaj sudijske komisije po kome je «glavni sudija, Smajlović Damir, imao neujednačen kriterijum prema ekipama i naklonost prema ekipi FK Crkvina što potvrđuje jako veliki broj specifičnih situacija tokom utakmice kroz koje se ta naklonost manifestovala i koja je kulminirala suđenjem kaznenog udarca za domaću ekipu u 5. minuti nadoknade utakmice koji je od strane sudijske komisije okarakterisan kao jako sumnjiv kazneni udarac» (preuzeto iz Izvještaja). FK Rudar smatra da je nečasnim vođenjem utakmice glavni sudija u potpunosti omalovažio status službenog lica i pokazao namjeru da ošteti ekipu FK Rudar, a i revanšira se imajući u vidu Zahtjev za izuzeće istog sudije koji je FK Rudar Stanari u prvom dijelu t.s. 2016/2017 PFL PFS Doboj podnio PFS Doboj kada je ekipa FK Rudar gostovala ekipi FK Pelagićevo.

Predstavnik i igrači FK Rudar, u svojim Izjavama disciplinskim organima PFS Doboj, a i prilikom proširene sjednice Komesara za takmičenje PFL Doboj, održanoj 29.05.2017. godine, na kojoj je organizovano suočavanje sa službenim licima sa navedene utakmice, su preuzeli odgovornost za nesportsko ponašanje i izrazili kajanje za učinjene prekršaje. Takođe, na osnovu provedenih dokaza Disciplinska komisija nije utvrdila da je u pomenutom incidentu koji se dogodio u 95. minuti utakmice došlo do fizičkog napada prijavljenih igrača na glavnog sudiju utakmice i obustavila je disciplinski postupak za ove navode u disciplinskoj prijavi.

FK Rudar Stanari, kroz mlađe kategorije i cjelokupno sportsko društvo promoviše vrijednosti amaterskog sporta i sportskog načina života vodeći računa o temeljnim vrlinama kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva i pravednost. U skladu s navedenim klub će adekvatno kazniti članove koji su učestvovali u navedenom incidentu. Međutim, sa žaljenjem se moramo osvrnuti na neprofesionalno ponašanje nekolicine medijskih portala koji su prenijeli neprovjerene informacije, i tako nesumnjivo nanijeli štetu ugledu FK Rudar Stanari, i navedenim članovima kluba, a koje ne služi na čast novinarima i urednicima istih, i samo baca ljagu na novinarsku profesiju i veliki broj časnih novinara.

Sportski pozdrav,

FK Rudar Stanari

About admin